Егишийгедре*! С песни и танци

През май започва Седмица на унгарската култура в България, идват рок групата Omega и танцовото шоу Presidance
25 мар 2011 16:16,
0
Егишийгедре*! С песни и танци
Снимка: АРТ БГ

Между 9 и 15 май в София ще се проведе Седмица на унгарската култура в у нас.

Акцентите сред събитията ще бъдат концертът на унгарските рок легенди Омега и унгарският еквивалент на Lord of the Dance – танцово шоу Presidance.

Двата спектакъла ще могат да бъдат видени съответно на 14 и 15 май в зала 1 на НДК.

Преди няколко седмици стана известен и първият участник в Седмицата на унгарската култура – симфоничният оркестър от Будапеща „100 Цигански цигулки“, който ще изнесе първия си концерт у нас на 13 май.

Всички събития са част от програмата на 16-и салон на изкуствата и честванията по случай 30-годишнината на НДК.

Омега е най-успешната унгарска рок група в света, както и една от най-дълго просъществувалите в историята на унгарската музика. Създадена е през септември 1962 в Будапеща.

7 години по-късно издават първия си албум с авторски песни „10 000 lépés“ (10 000 стъпки). В него е включена и най-известната песен на Омега Gyöngyhajú lány („Момичето с бисерните коси), особено прочута с това, че нейната мелодия е използвана от Скорпиънс в песента White Dove, която се превръща и в един от най-големите хитове на немските рок величия.

Омега имат богата дискография от студийни записи, сингли, лайв изпълнения на унгарски и английски, към които и до днес продължават да се добавят нови заглавия.

Още по темата
25 фев 2011 16:29
13

Танцовият проект Presidance е основан през май 2008 г. от Анамария Борикс, Берталан Вари и Ласло Адам Варга.

Концепцията на основателите е да създадат модерен и бляскав танцов спектакъл от 21 век, който представя и съхранява уникалното унгарско културно наследство и очарова публиката от всички възрасти със своето качество и неповторимост.

Целта на Presidance е да създава и разпространява един нов позитивен културен образ на Унгария както на национални форуми, така и и отвъд границите на страната.

––

* Наздраве - унг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари