архив
 arhive
 | 
 | 
за нас
about us
 | 
 | 
за контакт
contact
 | 
 | 
литарт
litart
 | 
 | 
ателие
atelier
 | 
 | 
фотоателие
fotoatelier
|
|   
търсене
АРТ стр.42, бр.5, година XVII, 2010г.
Музикалното богатство на УНГАРИЯ
Ако посетите Унгария, не пропускайте да погледнете концертните афиши, и с малко повече късмет може да успеете да се насладите на музиката и изпълненията на представените в този обзор видни унгарски композитори и музиканти.



   Унгария е дала на света едни от най-великите композитори и музиканти на ХХ век.

   През 2011 г. се навършват 200 години от рождението на Ференц Лист (1811-1886). Лист израства в имението на графовете Естерхази, където работи баща му, но на 11 години е пратен да учи във Виена. Веднъж установил се като композитор и пианист виртуоз, Лист много рядко се връща в родната си страна, но именно неговите романтични "Унгарски рапсодии" правят Унгария изключително популярна в чужбина. В залеза на живота си става председател на Будапещенската музикална академия.

   Диригентът на Виенската оперета Ференц Лехар (1870-1948) е роден на унгарско-словашката граница и служи десет години в австро-унгарската армия като военен капелмайстор. Най-известна от оперетите на Лехар е "Веселата вдовица", поставена на сцена за пръв път през 1905 г., а интересът към нея е непресъхващ и до днес.

   Композиторът, диригент и един от най-значимите пианисти от първата половина на ХХ в. Ерньо Дохнани (1877-1960) е роден в Пожон (Братислава, Словакия), учи в Музикалната академия "Ференц Лист" и прави успешна кариера в Берлин и Будапеща. За разлика от своите съвременници Дохнани рядко се обръща към унгарския фолклор, ориентиран е към традиционната композиционна схема. Напуска Унгария през 1944 г., а през 1948 - и Европа. Умира в изгнание в Ню Йорк.

   Ню Йорк е мястото, където умира и друг велик унгарски композитор, Бела Барток (1881-1945), напуснал Унгария през 1940 г. Подобно на Лист, и Барток е пианист виртуоз, но той започва да композира още на деветгодишна възраст. Барток посвещава голяма част от живота си на проучване и каталогизиране на унгарския фолклор. Тези изследвания дават отражение върху темите и ритъма на неговите сонати, концерти и квартети, и не на последно място - операта му "Замъкът на херцога Синята брада".

   Золтан Кодай (1882-1967) тясно сътрудничи на Барток в проучванията на народния фолклор. Кодай следва в чужбина известно време, но прекарва по-голямата част от живота си в Унгария. Автор на множество музикални произведения - хорали, концерти, комичната опера "Хари Янош", но е по-известен като педагог - автор е на учебни помагала по музика. Освен това методът, който изобретява, се използва за обучението на вече няколко поколения музиканти и музикални педагози в Унгария и по света.

   Тази година Унгария чества 200 години от рождението на композитора, диригент и пианист Ференц Еркел (1810-1893). Еркел започва музикалната си кариера в Коложвар (Клуж, Румъния), но се превръща в една от водещите музикални фигури на Будапеща. Автор на музиката на химна на Унгария и на множество опери, посветени на исторически личности ("Банът Банк", "Ласло Хунияди", "Мария Батори").

   Композиторът и диригент Имре Калман (1882-1953) е популярен най-вече със своите оперети ("Царицата на чардаша", "Графиня Марица", "Баядерка"). Емигрира във Виена, а след Аншлуса от 1938 г.- в Америка, погребан по негово желание във Виена до великите Бетховен, Брамс и Моцарт.

   Измежду модерните унгарски композитори Дьорд Лигети (1923-2006) печели слушателите със своите тонални експерименти - електронни, хорални и инструментални. Повечето от хората, чули неговата музика, са редовни посетители на киносалоните: неговите творби придават мистериозен блясък например на саундтрака на класическата фантастика на Стенли Кубрик "Космическа одисея 2001".

   Наред с Дьорд Лигети един от най-значимите унгарски композитори след 1945 г. е Дьорд Куртаг (1926), също възпитаник на Будапещенската музикална академия, носител на множество престижни унгарски и международни отличия. Сред неговите най-изявени ученици са Золтан Кочиш и Андраш Шиф. Друг представител на съвременната унгарска музика - Шандор Соколаи (1931), дълги години преподава в Музикалната академия "Ференц Лист" и е изключително популярен в чужбина със своите опери и оратории, носител на наградата "Кошут".

   Един от най-известните унгарски пианисти - Дьорд Цифра (1921-1994), изнася първия си концерт на 5-годишна възраст, на 8 години започва да учи в Музикалната академия, удивителен интерпретатор, изпълненията му са сравнявани с тези на Ференц Лист. Диригентът и пианист Золтан Кочиш (1952) преподава в Музикалната академия, а в останалото време концертира в чужбина или в родината си. През последните години работи главно като диригент и е музикален директор на унгарската Национална филхармония.

   Пианистката Ани Фишер (1914-1995), възпитаничка на Музикалната академия "Ференц Лист", по-късно и носител на наградата "Кошут", печели през 1933 г. първата награда на Международния конкурс за пианисти "Ференц Лист". Нейните изпълнения на произведенията на Бетховен, Моцарт, Брамс и Шуман и до днес са високо ценени от пианисти и музикални критици.

   Двукратният носител на наградата "Кошут", пианистът Дежьо Ранки (1951), възпитаник на Музикалната академия "Ференц Лист", концертира в Северна и Южна Америка, Япония. Кариерата му стартира със спечелването на първа награда на Международния Шуманов конкурс в Цвикау.

   Сред най-известните унгарски оперни певици са Силвия Шаш, лауреат на множество музикални конкурси, която освен в Унгария пее в Залцбург, Ковънт Гардън и Метрополитън; носителката на множество унгарски и чуждестранни награди, драматичното сопрано Ева Мартон, която се сбогува с оперната сцена през 2008 г.; сопраното Андрея Рощ, завършила Будапещенската музикална академия и солистка на виенската Държавна опера, с изпълнения на сцената на Ковънт Гардън и Метрополитън опера; подготвящата се за професионалната атлетика Ерика Миклоша, която вследствие на инцидент се насочва към оперното пеене, и то с невероятен успех - днес тя пее в Унгарската национална опера, Ню Йорк, Кьолн и Швейцария.

   Ако посетите Унгария, не пропускайте да погледнете концертните афиши, и с малко повече късмет може да успеете да се насладите на музиката и изпълненията на представените в този обзор видни унгарски композитори и музиканти.
Унгарски културен институт, София
горе