13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Бургас посрещна дъщерята на световноизвестния композитор Имре Калман

 Директорът на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев, Божидар Кънчев – секретар на Община Бургас, съвместно с Ивон Калман – дъщеря на световноизвестния унгарски композитор Имре Калман, дадоха пресконференция, по време на която бяха обявени подробности за следващото издание на фестивала „Летни музикални празници“. Визитата на Ивон Калман е свързана с представянето на бащиното й творчество, което ще влезе в програмата на фестивала „Летни музикални празници 2012″. p1040333.JPGТя е за първи път в България и при срещата си с кмета Димитър Николов сподели, че е възхитена от европейския вид, красотата и културния афиш на Бургас. От своя страна той й връчи пластика, изобразяваща котва. Това е дар, който се дава на специални хора, за да се чувстват свързани с града.

„Качеството на Бургаската опера е на световно ниво, а духът на Бургас е познат по целия свят. Именно заради това съм щастлива, че работата на моя баща ще бъде представена тук, в Бургас“, заяви Ивон Калман.

Александър Текелиев изказа своята благодарност към Община Бургас, за нейната помощ и подкрепа. Според нето Бургас е прецедент с отношението си към операта и „пример за това как трябва да се случват нещата в България“.

Представянето догодина съвпада с честванията по повод 130-годишнината от рождението на Имре Калман. Акцент в програмата на следващите Летни музикални празници в Бургас ще е произведението „Баядерка“, както и „Царицата на чардаша“. Със сигурност организирането на събитието ще бъде с международно участие.

На срещата госпожа Калман разкри интересен факт около идването си в България. Бургазлийка на 90 г., която е била асистентка на майка й, е помогнала с организацията на визитата и е зародила от най-ранна детска възраст у Ивон Калман любовта и желанието да посети страната ни. „Всичко, което тя ми е разказвала за България и най-вече за Бургас, се оказа абсолютно вярно. Оставям сърцето си в Бургас! За мен ще е удоволствие да дойда отново догодина!“, каза дъщерята на Имре Калман.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук