Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съботна кантатно-ораториална вечер на Рождество – с музиката на Ференц Лист

Снимка: Архив
Лист, ненадминатият „крал на рояла”, е известен като автор на концерти за пиано, симфонични поеми и знаменитите Унгарски рапсодии. Неговата духовна музика обаче е малко позната на публиката, а грандиозните съчинения от така наречения „римски период”, когато композиторът приел сан абат, почти не се изпълняват.
Колосалната оратория „Христос” за солисти, хор, оркестър и орган е замислена през 50-е години на 19-и век и написана в периода между 1862 и 1866 година. В нейните три части е разказана историята на живота на Исус Христос. Лист допълнил евангелските текстове с фрагменти от католическата литургия и латински химни. Ораторията е невероятно сложна за изпълнение и именно затова концертната й съдба не е особено щастлива.
Унгарският композитор признал, че е написал своята оратория „Христос” не толкова за публиката, колкото за себе си. „Няма значение кога и къде ще я чуят. …За мен е напълно достатъчно, че тя съществува”, казвал той.
Първото цялостно изпълнение на творбата се е състояло на 29 май 1873 година в протестантска църква във Ваймар под диригентството на композитора. Сред присъстващите са били неговата дъщеря Козима и вторият и съпруг Рихард Вагнер, а половин година по-късно, отново със същия голям успех, под палката на Ханс Рихтер ораторията е представена в обединена Будапеща и съвпада с петдесетгодишния творчески юбилей на Лист. Най-сетне и в родината му е прозвучала грандиозната композиция, започваща със затрогваща мелодия и завършваща с химновата трета част, „Страдание и възкресение” – личната изповед на автора.
Впрочем, фрагменти из ораторията са били изпълнени още през 1866 година в Рим: първата част „Коледна оратория” е прозвучала под диригентството на Джовани Сгамбати на 6 юли 1867 година и три години по-късно във Виепа с участието на Антон Брукнер, изпълняващ партията на органа и Антон Рубинщайн на диригентския пулт.
Записът, който предлагаме на вниманието на слушателската аудитория е осъществен в базиликата „Свети Стефан” в Будапеща на 22 октомври 2011 година и включен в програмата на Специалния ден на Европейския съюз за радио и телевизия (23.10.2011), по повод 200 години от рождението на Ференц Лист. Изпълнителският състав е изцяло унгарски – солистите: Дюла Орент (баритон); Тюнде Сабоки (сопран); Ерика Гал (мецосопран); Ищван Хорват (тенор) и Миклош Шебещьен (бас); Унгарски национален филхармоничен хор с хормайстор Матяш Антал; Детски хор на Унгарското радио с хормайстор Габриела Тес и Унгарски национален филхармоничен оркестър под диригентството на Золтан Кочиш.
В празничната рождественска вечер, посветена на Лист ще прозвучат и записи от Ватикана, от Специалния ден на Еврорадио с участието на органиста Хуан Парадел Соле и хора на Сикстинската капела с диригент Масимо Паломбела.
Поканили сме и двама гости: директорът на Унгарския културен институт в София д-р Тошо Дончев и проф. Балаж Соколай – концертиращ пианист с международна известност и преподавател в Музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща. През 2001 година, той получава престижната награда „Лист” от унгарското правителство.
По публикацията работи: Мануела Манчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна